Vaassen herdenkt oorlogslachtoffers

Dodenherdenking 2024

 

Stille tocht

Om 19.20 uur start de plechtigheid op de begraafplaats Apeldoornseweg  Om 19.45 vanaf de begraafplaats vertrekt de stoet in stilte naar het monument bij VFP. Om 20.00 uur is het 2 minuten stil bij monument VFP (Industrieplein). De stoet vertrekt dan naar het monument op Marktplein. Daarna is er koffie in de dorpskerk van Vaassen om samen nog even na te praten.

Dodenherdenking 2024

In Nederland zijn het hele jaar herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. In bijna elke gemeente vindt dan een herdenking plaats.

Ook in Vaassen herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

De Tweede Wereldoorlog heeft honderdduizenden Nederlanders het leven gekost. Deze slachtoffers herdenken we op 4 mei én op andere dagen door het jaar heen. Het is en blijft belangrijk om stil te staan bij het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt.

Deze slachtoffers zijn overleden door veel verschillende gebeurtenissen tijdens de oorlog en ook na de oorlog vielen er nog slachtoffers door verwondingen en/of trauma’s. Gebeurtenissen die bij de overlevenden en nabestaanden in het geheugen gegrift staan. Ook in Vaassen zijn er op verschillende momenten en bij verschillende gebeurtenissen mensen omgekomen uit Vaassen, maar ook uit andere werelddelen. Denk daarbij aan de piloten die in onze gemeente met hun vliegtuigen zijn neergestort. Of aan de zeven personeelsleden van de NV Industrie die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Vier van hen zijn op 4 mei 1943 wegens hun betrokkenheid bij de April-Meistaking door de bezetter gefusilleerd.